Swoją drogą, co do wymienionej przez Speedyego listy bardzo szybkostrzelnej broni z jedną lufą i posuwistym ruchem zamka- An-94 "Abakan" chyba też można zaliczyć? 1800 strzałów przy dwustrzałowej serii (przy ciągłym 600 strzałów na minutę). Z drugiej strony, to broń bardzo nietypowa, a dwustrzałowa seria jest oddana
inaczej (nie wiem jak to inaczej nazwać) niż ogień ciągły (podczas ciągłego pierwsze dwa strzały oddane są
inaczej, a kolejne w sposób
zwykły.
No i co do mojego pytania odnośnie zalet broni rewolwerowej nad klasyczną jednolufową- nadal nie jestem przekonany co do odpowiedzi które otrzymałem. To znaczy, dostałem odpowiedź że jak pewne czynności można wykonać równocześnie zamiast sekwencyjnie, to można strzelać szybciej. Jednak z animacji którą zalinkowano na pierwszej stronie można wywnioskować że przy ruchu w tył elementów "dosyłająco-wyrzucających" (nie wiem jak to nazwać, chodzi mi o te elementy koloru szarego które wprowadzają nabój do komory i wyrzucają pustą łuskę, chyba określenia "dosyłacz" i "wyrzutnik" były by na miejscu) następuje wyrzucenie łuski, a przy ruchu do przodu "elementów dosyłająco-wyrzucających" następuje wprowadzenie naboju do komory (jednej z kilku). Tak więc w sumie też sekwencyjnie (ruch w tył- wyrzucenie łuski, ruch w przód- wprowadzenie nowego naboju). No chyba że za brak sekwencyjności uznać że przy jednym ruchu elementów "dosyłająco-wyrzucających" (dajmy na to, ruch w tył) następuje obrót bębna o jedną komorę, więc zarówno usunięcie pustej łuski sprzed lufy, jak i wprowadzenie nowego naboju przed lufę. Z drugiej strony, czy to istotna przewaga nad bronią klasyczną? No chyba że obrót bębna następuje częściowo przy ruchu elementów "dosyłająco-wyrzucających" w tył, a częściowo przy ruchu tych elementów w przód, ale to też w moich oczach słaba przewaga nad bronią klasyczną. Jak na razie owa animacja wskazuje mi w sumie jedną przewagę broni rewolwerowej nad klasyczną- widać że element dosyłający wprowadza nowy nabój najpierw do połowy (obrót bębna o jedną komorę), a dopiero później całkowicie (obrót bębna o drugą komorę), co może ułatwiać płynne wprowadzanie naboju przy dużej szybkostrzelności.
Od razu zaznaczam że to że ja nie widzę w jakiejś cesze broni rewolwerowej przewagi nad bronią klasyczną, nie oznacza od razu że przewagi tam nie ma- nie jestem znawcą automatycznych armat rewolwerowych
No i pytanie na ile animacja na której się opieram jest wiarygodna względem mechanizmów prawdziwych działek rewolwerowych. Poniżej ta animacja.